Καλώς ήλθατε στο Akamas Sport Club!

Οι τούμπες, το τραμπολίνο αλλά και το κατακόρυφο ξετρελαίνουν τα παιδιά. Ο ενθουσιασμός είναι ακόμα πιο εμφανής όταν αρχίσουν να κάνουν «ρόδα» και επιδείξεις ευλυγισίας. Στο σπίτι, στο πάρκο, στην παραλία, από πολύ μικρά, κάνουν «ασκήσεις» αυθόρμητα και με κέφι. Όλες αυτές οι ασκήσεις, είναι ενταγμένες και αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του #Ολυμπιακού_αθλήματος της Ενόργανης Γυμναστικής.

Με την ενόργανη γυμναστική όλο το σώμα αποκτά δύναμη, ευλυγισία και εκφραστικότητα. Ένα παιδί πρέπει να ξεκινήσει ενόργανη σε ηλικία 5-6 ετών. Το βασικό στοιχείο της ενόργανης γυμναστικής είναι ότι δίνει οφέλη τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Βοηθάει στην ανάπτυξη του συντονισμού και της ισορροπίας, τη βελτίωση δύναμης και ευλυγισίας αλλά και της αυτοσυγκέντρωσης, της πειθαρχίας και της υπομονής. Οι ενόργανες γυμναστικές ασκήσεις επιτυγχάνουν την τέλεια σωματική διάπλαση των παιδιών, μια και το σώμα τους γυμνάζεται ομοιόμορφα, διατείνεται άψογα και δυναμώνει αρμονικά.

Περιγραφή οργάνων Ενόργανης Γυμναστικής

Το άθλημα της γυμναστικής είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που διεξαγόταν τόσο στους αρχαίους όσο και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το άθλημα θεωρείτο η τέλεια επίδειξη της συμμετρίας μεταξύ σώματος και νου.

Το άθλημα που παρακολουθούμε στους Ολυμπιακούς σήμερα, άρχισε να διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (Federation Internationale de Gymnastique), η καλλιτεχνική γυμναστική έκανε ντεμπούτο στους Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Στους αγώνες επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο σε άνδρες έως τους Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928 οπότε και συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες.

Αγωνίσματα για άντρες
Οι άντρες διαγωνίζονται σε έξι(6) όργανα της ενόργανης γυμναστικής: άλμα,έδαφος,κρίκοι,ίππος,μονόζυγο και παράλληλοι ζυγοί Στο όργανο αυτό χρησιμοποιείται ένα ελαφρά κεκλιμένο επίπεδο σώμα ύψους 1,25 μέτρων.Οι αθλητές πρέπει να εκτελέσουν ελιγμούς και περιστροφές ύστερα από γρήγορο τρέξιμο και πάτημα στο βατήρα. Άλμα

Έδαφος
Το ταπί όπου εκτελούνται οι ασκήσεις εδάφους είναι 12×12 μέτρα με ένα μέτρο επιπλέον γύρω γύρω ως όριο ασφαλείας.Οι  αθλητές έχουν γύρω στα 70 δευτερόλεπτα για να εκτελέσουν ακροβατικά σάλτα και διάφορες ασκήσεις.

Κρίκοι
Οι κρίκοι είναι ξύλινοι, απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά και κρέμονται από συρματόσχοινα και ιμάντες, δύο μέτρα και πενήντα πέντε εκατοστά πάνω από την εξέδρα.Εκτελούν μια σειρά από ασκήσεις στους κρίκους και χρειάζεται μεγάλη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος.

Ίππος
Έχει μήκος 1,60 μέτρα, ύψος 1,05 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των λαβών είναι 45 εκατοστά.ΟΙ αθλητές πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από ασκήσεις χωρίς να σταματήσουν με κλειστά πόδια ή να κάνουν ψαλίδια,τα χέρια τους πάντα πάνω στις λαβές.

Μονόζυγο
Το μονόζυγο έχει διάμετρο 2,8 εκατοστά και μήκος 2,4 μέτρα. Το όργανο αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις αιώρησης και πτήσης με αλλαγές λαβών και περιστροφές γύρω από την μπάρα.

Παράλληλοι ζυγοί
Πρόκειται για δυο παράλληλες μπάρες μήκους 3,5 μέτρων που βρίσκονται 2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Οι αθλητές εκτελούν στους ζυγούς ασκήσεις όμοιες με αυτές του μονόζυγου.

Αγωνίσματα για γυναίκες
Οι γυναίκες διαγωνίζονται σε μόνο τέσσερα(4) όργανα: δίζυγο,άλμα,έδαφος,και στην δοκό  Δίζυγο Οι ζυγοί των γυναικών είναι μήκους 2,4 μέτρων και είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικό ύψος ο καθένας (ο πρώτος απέχει από το έδαφος 1,45 μέτρα και ο δεύτερος 1,65 μέτρα).Εκτελούν ασκήσεις όπως το μονόζυγο των αντρών με την διαφορά ότι πρέπει ν χρησιμοποιηθούν και οι 2 μπάρες.

Άλμα
Το άλμα είναι ακριβός ίδιο και στους άντρες και στις γυναίκες.

Έδαφος
Και σ’ αυτήν την περίπτωση το έδαφος είναι ίδιο για άντρες και γυναίκες με την μόνη διαφορά ότι οι γυναίκες έχουν μουσική και το πρόγραμμά τους είναι πιο χορευτικό.

Δοκός
Η δοκός έχει μήκος 5 μέτρα, ύψος 1,25 μέτρα και πλάτος 10 εκατοστά. Οι αθλήτριες πρέπει να εκτελέσουν ακροβατικές κινήσεις χωρίς αστάθειες και πτώσεις μέσα σε 1 λεπτό και 30 δεύτερα.
© 2019. Akamas sports club. All Rights Reserved.